§ Pereskedés helyett válassza a mediációt


         
Pereskedni rossz, ezt mindenki tudja. Az emberek többségének már a bíróság gondolatára is összeszorul a gyomra, és mindenki abban reménykedik, hogy erre sosem kerül sor. Ez azonban sajnos nem mindig csak rajtunk múlik. Mindannyian láttunk már csúnya válásokat, örökségen összeveszett rokonokat, egymást folyamatosan bosszantó szomszédokat, hatósággal vitatkozó embereket. Ilyen helyzetbe sajnos mi is kerülhetünk. Ha a feleknek nem sikerül megegyezniük, külső segítséghez fordulnak, ez általában a bíróság.


Ma már azonban nem a bírói út az egyetlen lehetőségünk a vitáink rendezésére, hanem létezik egy a pernél hatékonyabb megoldás, amit közvetítői eljárásnak, más szóval mediációnak hívnak.

A mediáció egy olyan 2002 óta törvényben szabályozott eljárás, amelynek célja, hogy a vitázó felek közös megegyezéssel oldják fel a köztük lévő (jogi) konfliktust egy független 3. személy, a mediátor segítségével.
A mediáció sajátos technikáival akkor is segíteni tud, ha éppen most úgy tűnik, hogy nem tudnak megegyezni (hiszen különben már megoldódott volna a konfliktus).

Mikor ajánlott mediátorhoz fordulni?

§ ha a felek a problémától nem tudnak megszabadulni és megoldani sem tudják
§ ha a felek a kapcsolatot szeretnék megőrizni vagy az nem szűntethető meg (pl. közös gyermekük van)
§ ha fontos a gyors megoldás
§ ha bizonytalan, hogy a bíróság hogyan döntene az adott ügyben
§ ha a felek szeretnék, hogy ráhatásuk legyen a döntés tartalmára
§ ha a per költsége túl magas a várható nyereséghez képest
§ ha a feleknek fontos a diszkréció (a per mindig nyilvános!)
§ ha a felek ódzkodnak a bírósági eljárástól